Bilogia Bodega Los Frailes, Valencia. Biodynamische wijn.
Heerlijke rondsappige maar ook uitdagende wijn. De kersenrode kleur met een paarse zweem nodigt uit tot ruiken en proeven. Een heerlijke geur van rood fruit, jam, kersen en pruimen. Ook aroma’s van toast, zoethout en koffie. In de smaak een goede balans tussen het fruit en het eikenhout. De structuur is rond en complex en de afdronk lang. Decanteren is aanbevolen!
Lekker bij: Rood vlees, lam, carpaccio, tapas, lam en half gerijpte manchegokaas.
De wijngaarden met tempranillo liggen op het noorden en hebben een bodem van kalksteen. De monastrell groeit op lager gelegen percelen op een arme kalkhoudende bodem.
De tempranillo ondergaat een schilinweking van 18 dagen en een fermentatie bij lage temperatuur (15 à 18oC). De monastrell ondergaat een schilinweking van 20 dagen en een fermentatie bij 25oC. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden lang op Amerikaans eikenhouten vaten.
Bewaarpotentieel: Minstens 10 jaar.
Van oudsher is de havenstad Valencia het belangrijkste wijncentrum van Spanje. Veel bedrijven zijn alleen handelshuizen, zonder eigen wijngaarden. Het gebied rond Valencia is voornamelijk beplant met sinaasappelbomen. Hierdoor stond Valencia dan ook jaren bekend als gebied dat simpele, weinig verheffende, maar goedkope wijn produceerde. Er wordt echter al duizenden jaren wijn verbouwd in dit gebied. Nadat de ziekte phylloxera ook hier had toegeslagen is er in Valencia 18.500 hectare wijngaarden opnieuw beplant.
Bodegas Los Frailes is een van de domaines die gerund wordt door de bekende wijnfamilie Velasquez. In de achtiende eeuw behoorde het huis Los Frailes toe aan de Orde der Jezuïten, en na hun uitzetting uit Spanje ging het domein naar de Koninklijke familie van Carlos III in het jaar 1767. Maar al zinds 1771 is het domein in handen gekomen van de familie. Het oppervlak waar wijn wordt gemaakt bestaat uit 10.000 m2.. De oude ondergrondse kelder is van voor 1800 en in het nieuwe deel, gebouwd in 2000, werkt de familie Velazquez biodynamisch maar wel met de nieuwste technologieën.
Bodem & Klimaat
De bodem bestaat onder andere uit kalksteen en zand en het heeft een continentaal klimaat. De zomers zijn er lang, droog en warm en de winters kunnen zeer koud zijn. In de zomer kan de temperatuur stijgen tot 40 graden Celsius, terwijl het in de winter -5 graden Celsius kan worden.
De wijnen
Van de witte druiven wordt Merseguara het meest geplant en bij de blauwe druiven is dat de Bobal. Naast deze soorten worden ook de druivensoorten Macabeo, Moscatel, Malvasia, Garnacha, Monastrell en Tempranillo gebruikt.
Over de wijn:
Valencia crianza ‘Bilogia’ DO
Producent: Bodega Los Frailes
Land / streek: Spanje, Valencia
Druivensoort(en): 50% monastrell, 50% tempranillo
Keurmerk: Biodynamische wijn. Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valencia
Biodynamischewijn.nl