Wat je van ver haalt...

In de oudheid werden hoofdzakelijk lokaal verbouwde producten genuttigd. Zo kwamen fruit, vlees en groente uit de directe omgeving van de woonplaats. In het Midden-Oosten bezaten veel families op eigen grond wijnstokken. Het bezit van druivenplanten was in deze regio van essentieel belang om te kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Voedsel in de vorm van rozijnen, rozijnenkoeken, vruchtensap en wijn.

Naast deze primaire levensvoorziening waren wijn en druivenrank van grote symbolische waarde. Het nuttigen van wijn was dan ook nauw verbonden met een diepere ervaring. Druiven en wijn golden als een symbool van welstand, vrede en vruchtbaarheid, als een kenmerk van een gelukt leven. Men had een vredig leven als men de koelte kon opzoeken onder de eigen wijnstok en met geliefden en gasten de wijn kon delen.

Tegenwoordig wordt er in kranten en andere media regelmatig gediscussieerd over de CO2 footprint van ons voedsel. Michiel Bussink, voormalig redacteur van Milieudefensie Magazine, prefereert eten ‘uit een kleine voedselcirkel’. Daar waar de relaties met betrekking tot de productie kort en overzichtelijk zijn. Niet het voedsel uit een grote ingewikkelde en anonieme wereldomspannende voedselketen, maar het liefst zoveel mogelijk eten van eigen land.

Zijn mening komt hem op nogal wat kritiek te staan. Zo zouden de positieve milieueffecten van eten van dichtbij tegenvallen. Ook zou het transport van voedsel dat verder weg geproduceerd wordt een ondergeschikte rol spelen bij de milieubelasting van voedsel. Zolang het niet per vliegtuig wordt aangevoerd, is er volgens Marc van Dinter in de Volkskrant (augustus 2015) weinig om je zorgen over te maken. Zo is, volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) voedsel dat uit zonovergoten landen met de boot naar Nederland wordt gebracht minder belastend voor het milieu dan de in de Nederlandse kassen geproduceerde producten. Lokaal geproduceerd is dus niet altijd milieuvriendelijker. De vraag is of er vanwege de bovenstaande redenen gestreden moet worden om een gelijk?

Voedsel is in de eerste plaats nog steeds een middel om te voorzien in de eerste levensbehoeften. In de tweede plaats brengt het nuttigen van voedsel ook een diepere ervaring met zich mee. En juist die beleving is vooral te koppelen aan regionaal geproduceerd voedsel. Het herkennen van de afkomst van een product is hierbij van grote invloed. Net als in de geschiedenis speelt wijn bij Wijn&Filosofie en Biodynamische wijn.nl als de opwekker van het  gevoelsleven een niet te onderschatten rol. Met behulp van de proefmethoden van Wijn&Filosofie en een goede wijn kunnen zeer goed diepere ervaringen worden opgeroepen. Door de ondersteunende rol van het proeven van wijn weten deelnemers tot de bron van een kwestie door te dringen. Juist ‘dicht bij huis’ hebben we fantastische wijnen die hieraan kunnen bijdragen.

De enorme diversiteit  aan milieuvriendelijke biodynamische Europese wijnen kunnen bij activiteiten voor veel creatieve waarneming zorgen. Natuurlijk kunnen ook wijnen uit de ‘nieuwe wijnwereld’ zoals bijvoorbeeld uit Chili en de VS hieraan bijdragen. Maar waarom zouden we? Waarom zou je iets van ver halen als op slechts enkele uren rijden fantastische wijnen geproduceerd worden? Wijn&Filosofie en Biodynamische wijn.nl probeert dan ook vooral te werken met ‘regionale wijnen’. Een herkenbaar product biedt zeer veel aanknopingspunten voor een diepere ervaring. Dicht bij huis valt enorm veel te ontdekken.

 

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.