Quiche aux poireaux
Op reis in Frankrijk bezoeken we dagelijks een Artisan Boulanger. Mijn mond valt open van verbazing over het aanbod van goede broden. Maar ook van de hoge bedragen die Fransen uit willen geven aan patisserie. In een speciaal ingerichte vitrine worden ook quiches aangeboden.
De preitaart is bij ons favoriet. Het valt ons iedere op keer weer op dat de structuur vaak fijner is dan bij een Nederlandse quiche. Ook is de vulling vaak lichter van kleur. Dit komt omdat men daar alleen het wit van de prei gebruikt.
Een heerlijke hartige taart maak je heel eenvoudig. In het volgende recept verwerken we bijna alles van de prei, dus ook het groen. De prei van biodynamische boerderij Chaos uit Flevoland vinden we heerlijk!
Ingrediënten:
Bodem:
150 gram bloem
100 gram aan stukjes gesneden koude boter
1 ei
snufje zout
eventueel wat koud water
Vulling:
Olie of boter om in te garen
4 of 5 preien
2 tenen knoflook
groentebouillonblokje
zout
Bereidingswijze:
Bodem:
Meng de boter met de bloem en zout. Voeg een ei toe en kneed goed. Je kunt nu de ingevette bodem er mee bekleden. Voor het afbakken een half uurtje in de vriezer of een uurtje in de koelkast plaatsen.
Vulling:
Snijd de prei overlangs en in smalle ringen. Goed wassen in een kom en overscheppen in een vergiet.
De olie of boter verwarmen in een hoge pan en de prei daarin zachtjes laten garen met de knoflook. Voeg een groente bouillonblokje toe. Kluts ondertussen de eieren met een scheutje room. Meng de afgekoelde prei met de eieren en pureer met de staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel in het bakblik. Bak de taart ongeveer drie kwartier in de oven op circa. 160 C.
Serveer bij dit gerecht een salade. Wij maakten heel eenvoudig met een restje gekookte rijst, veldsla, paprika, tomaat en een dressing binnen drie minuten een salade. Lekker koken is zo eenvoudig!
Voilà!
We adviseren bij dit gerecht onze Pinot Blanc van Domaine Mittnacht Frères uit de Elzas.
Een bijzonder goede kruidige Pinot Blanc. Deze wijn heeft een ongekend mooi klassiek karakter en past uitstekend bij een quiche. Levendig en fris met een delicate afdronk.