Polentataart met sinaasappel.
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, dit recept komt uit een kookboek van Jamie Oliver, '5 Ingredients'. Jamie is het met ons eens dat lekker koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Dit dessert taartje smaakt werkelijk verukkelijk met een Muscat wijn van Domaine Grand Guilhem uit de Rivesaltes. Heerlijk bij vruchtentaartjes, desserts met fruit.
Gebruik de onderstaande 5 ingrediënten:
250 gram vloeibare honing
3 grote eieren
200 gram gemalen amandelen
100 gram fijne polenta
3 (bloed) sinaasappelen.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Bestrijk een springvorm van 20 cm met olijfolie en beleg de bodem met vetvrij papier en wrijf het papier ook in met olie.
Pers het sap van 3 sinaasappels (ongeveer 100 ml) in een pan, voeg 100 g honing toe en laat het sap sudderen tot het wat ingedikt is en haal het dan van het vuur.
Klop ondertussen met de keukenmachine op hoge snelheid 2 minuten, 200 ml olijfolie met de resterende 150 g honing. Voeg de eieren toe en klop deze gedurende 2 minuten. Ondertussen rasp je de schil van 3 sinaasappels en voeg je dit toe aan het mengsel.
Stop de mixer en vouw er met een spatel vervolgens de gemalen amandelen, polenta en het sap van 1 of 2 sinaasappels (ongeveer 50ml) door.
Giet het in een vorm en bak 40 tot 50 minuten, of tot de taart goudbruin en gaar is. Laat 10 minuten afkoelen in het blik. Maak het voorzichtig los met een paletmes.
Voor het serveren schil je de resterende sinaasappels en snij je deze in plakjes. De siroop sprenkel je over de taart voordat je hem serveert.
Drink bij dit dessert:
Domaine Grand Guilhem Muscat de Rivesaltes A.O.C., Vin Doux Naturel, Côtes de Roussillon Frankrijk.
Een volle, elegante en mineralige wijn. In de geur aroma’s van citrus, abrikozen, nectarines en exotisch fruit. De smaak is zoet maar fris. Een wijn die niet zwaar en bombastisch is, maar waarbij zoet en zuur uitstekend in balans zijn.
Heerlijk bij vruchtentaartjes, desserts met fruit en vanille, foie gras of Roquefort. Of drink deze biodynamische wijn zoals ze in Zuid-Frankrijk gebruikelijk vinden als aperitief.
Rivesaltes ligt ten noorden van Perpignan en produceert uitsluitend soepele, zoete wijnen.
Klik op de foto om de wijn te bestellen.